Echtscheiding

Scheiden met behulp van mediation van BALANS MEDIATION


Wilt u begeleiding bij uw scheiding? Bij Balans Mediation staan ervaren scheidingsmediators en een echtscheidingsadvocaat tot uw beschikking. Sinds 1998 begeleiden wij mensen die gaan scheiden of uit elkaar gaan en dit via mediation willen afhandelen. Met onze cliënten lopen we door alle zaken waarover afspraken moeten worden gemaakt. Daarbij staan uw wensen voorop en spannen onze mediators zich in om ieder belangen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.


Neem vrijblijvend contact op

Wat doet een mediator bij een scheiding


Scheiden betekent een punt achter de relatie zetten. Of u nu getrouwd bent, geregistreerd partners of samenwoont, uit elkaar gaan is een ingrijpend proces. Om uit elkaar te kunnen gaan kunt u de hulp van een mediator of advocaat goed gebruiken. Een mediator handelt in uw beider belang. De mediator bij een scheiding begeleidt het proces van "het uit elkaar gaan” door te helpen met het maken van gezamenlijke afspraken zoals de verdeling van vermogen en schulden, alimentatie, zorgverdeling van de kinderen en tal van andere belangrijke zaken die geregeld dienen te worden bij een echtscheiding. Indien er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. De zakelijke afspraken worden verwerkt in een convenant. In beide gevallen heeft Balans Mediation de expertise en ervaring om u op een juiste wijze te begeleiden.

Scheiden via mediation of een advocaat


Door een mediator scheiding in te zetten maakt u door middel van bemiddelingsgesprekken duidelijke afspraken voor u beiden en eventuele kinderen. Dit zorgt ervoor veelal voor dat de uitkomst voor beide beter is dan een gang naar de rechter. Tevens verloopt een mediation traject sneller dan wanneer beide partijen een advocaat in de hand nemen en een procedure bij de rechtbank opgestart moet worden. Ook zijn de kosten van een mediationtraject vele malen lager dan eventuele advocaatkosten. En daarbij heeft een mediation bij scheiding een informeler karakter dan wanneer beide partijen tegenover elkaar staan in de rechtbank.


Neem vrijblijvend contact met ons op!

Stappenplan scheiden


Bij een scheiding komt er nogal wat op u af. Om u alvast te helpen hebben we het hele proces van scheiden overzichtelijk in een stappenplan gezet.

Stap 1. Het besluit om te gaan scheiden

U wilt scheiden, maar hoe gaat u dit vertellen aan uw partner? Deze eerste stap is misschien ook meteen de moeilijkste. Vertel het uw partner altijd persoonlijk, hoe spannend dat ook is. Maak duidelijk dat u wilt scheiden door óók te zeggen dat u niet meer bij hem of haar wilt zijn. Geef uw partner de ruimte om de situatie te laten bezinken, zodat hij of zij zich kan bedenken hoe het nu verder moet.

Stap 2. Zoek de juiste hulp voor je scheiding

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heeft u een advocaat en/of mediator nodig. Balans Mediation heeft naast scheidingsmediators ook een echtscheidingsadvocaat in dienst. Deze is bevoegd een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank in te dienen. Onze mediator faciliteert gesprekken tussen u beiden en is gericht op harmonie. De mediator probeert de scheiding samen met u en uw partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Indien u beiden een advocaat in de arm neemt, duurt de procedure vaak langer, kost de scheiding meer geld en verloopt deze veelal grillig.

Stap 3. De scheiding aanvragen

Volgens de Nederlandse wet kunt u alleen scheiden als uw huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen u en uw partner zo is verstoord, dat u niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: u vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of u vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraagt u de echtscheiding aan bij de rechter. De advocaat van Balans Mediation zorgt dat dit verzoek tot scheiding bij de rechtbank wordt ingediend.

Stap 4. De financiële afspraken

Een belangrijk onderdeel bij scheiden is dat er afspraken worden gemaakt over de financiën. Denk daarbij aan de verdeling van het gezamenlijke vermogen en schulden, de woning en of een van u daar blijft wonen en dient de ander uitgekocht te worden, en wat is de hoogte van de partner- en kinderalimentatie oftewel de onderhoudsverplichting? Ook de verzekeringen moeten bekeken worden. Hoe meer zaken door jullie worden doorgesproken voordat een mediator of advocaat wordt ingezet, des te simpeler het scheidingsproces zal verlopen. Onze mediators zal al jullie afspraken vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

Stap 5. Stel een ouderschapsplan op

Of u nu getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent; als ouders hebt u een zorgplicht voor uw kinderen. Wanneer uw kinderen minderjarig zijn, is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen en deze toe te voegen aan het echtscheidingsconvenant. In dit ouderschapsplan staan afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling, zorg- en opvoedingstaken, afspraken over kinderalimentatie maar ook zaken hoe u omgaat met verjaardagen en feestdagen. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding die naar de rechtbank wordt gestuurd door onze advocaat.

Stap 6. Naar de rechter

Wanneer u en uw partner overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank enkel een formaliteit. De rechter neemt het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan op in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek zal de rechter eerst nog beide partijen aanhoren voordat deze een beslissing neemt en de scheiding uitspreekt.

Stap 7. De scheiding definitief maken

Na de uitspraak van de rechter wordt deze ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking die u van de rechtbank krijgt, moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn. Dit alles regelen we voor jou bij Balans Mediation.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij Balans Mediation

Bent u op zoek naar een ervaren mediator scheiding die u kunt ondersteunen om uw scheiding met zorg en oog voor beide partijen te begeleiden, neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact op via 050-3110304.


Maak direct een afspraak


Powered by webXpress